JONO ON PITKÄ MUTTA AUKI

 

ALD:n suosio on kasvanut räjähdysmäisesti lyhyessä ajassa. Kasvu näkyi kuitenkin jo ennen koronaa. Tämä tarkoittaa että kasvattajilla on pitkät jonot eikä varmasti tule muutoksia ihan lähitulevaisuudessa. 

 

 

Meidän pennut

Pennut syntyvät ja kasvavat meidän kotona, juuri siinä missä mekin olemme/liikumme. He ovat ns keskipisteessä koko ajan. Meillä on myös pieniä lapsia joten pennut tottuvat myös lapsiin, äänekkäisiin sellaisiin. Yhdessä käydään pihalla tutustumassa ja ihmettelemässä maailman menoa. Meidän maatilalla on riittävästi tilaa juosta ja kaivaa maata.

Jalostuskoiramme testataan tarkasti rotujärjestön vaatimusten mukaisesti:

- Kuvautamme lonkat ja kyynärät ja tulokset lähetetään OFA:an (Orthopedic Foundation of America) arvioitavaksi

- Polvet tutkitaan patellaluksaation varalta.

- Silmät tutkitaan vuosittain.

Seuraavat DNA-testit tehdään:

- PRA/PRCD (etenevä verkkokalvon rappeuma): perinnöllinen silmäsairaus

- DM (etenevä selkäydinrappeuma): keski-ikäisillä ja vanhoilla koirilla esiintyvä perinnöllinen sairaus, joka saa koiran  takaosan halvaantumaan.

- EIC (rasituksen sietokyvyn aleneminen ja lyyhistyminen): perinnöllinen sairaus, joka aiheuttaa koirilla lyyhistymistä rasituksessa.

- IC (improper coat): turkin laatuun liittyvä perinnölillinen poikkeavuus. Turkki saattaa jäädä lyhyeksi ja karvanlähtöä voi esiintyä. IC ei ole sairaus, mutta testataan koska kahden IC-kantajan pennuille voi tulla rotumääritelmän vastainen lyhyt turkki.

-vWD (von Willebrandin verenvuototauti): useilla koiraroduilla esiintyvä perinnöllinen sairaus, jossa veren hyytyminen on puutteellista.

 

HUOM! Vaikka rotu on allergiaystävällinen tämä ei tarkoita että on täysin allergisoimaton. Kannattaa siis käydä tutustumassa rotuun esim rotutapaamisissa tai kasvattajalla ennen kuin tekee lopullisen päätöksen. Olisi ikävä joutua luopumaan rakkaasta perheenjäsenestä siksi ettei ole ollut tarkkana alussa. Jos näin ikävästi kuitenkin kävisi, ottakaa ensin yhteyttä kasvattajaan ja sopikaa heidän kanssa miten edetä. Älä yritä sijoittaa koiraa ilman kasvattajan suostumusta.

 

Jaa tämä sivu